Nejvyšší čas dát sbohem klasickému HTTP je právě teď

| Klára Bečáková
Nejvyšší čas dát sbohem klasickému HTTP je právě teď

HTTP a HTTPS – oba protokoly vypadají téměř identicky, ale je mezi nimi jeden zásadní rozdíl. Tušíte jaký? Nebudeme vás moc dlouho napínat. Odpověď na tuto otázku je zabezpečení – a to jak samotného webu, tak samozřejmě i návštěvníků a jejich osobních dat.

Mějte svá data v bezpečí

Co je HTTP?

Doména nesoucí ve svém názvu protokol HTTP (Hyper Text Transfer Protocol) nám říká, že veškerá komunikace prohlížeče se serverem je komukoliv snadno dostupná. Může ji nejen zachytit a číst, ale i změnit. Získat vaše přístupová hesla, informace z kontaktních formulářů nebo číslo platební karty je otázkou okamžiku.

V čem je HTTPS lepší?

Naopak doména s HTTPS vám jasně říká, že data, která si prohlížeč se serverem vyměňuje, jsou zabezpečená. Jak to poznáte? Zpravidla si můžete všimnout ikony zámku vedle adresového řádku. HTTPS data jsou šifrována prostřednictvím SSL certifikátu – k tomu se však ještě dostaneme.

Rádi byste také vyměnili doménu s HTTP za HTTPS? Ozvěte se nám!

Čtyři důvody pro přechod k HTTPS

1. Veškeré informace zůstanou bezpečně na svém místě

Nakupování na e-shopu, platba přes internetové bankovnictví, posílání e-mailů – to je jen zlomek z činností, u kterých je zkrátka nutností mít zabezpečený přístup. Internetové prohlížeče už jsou často vybaveny schopností rozpoznávat zabezpečené webové stránky. V případě, že tedy vstupujete na stránky s protokolem HTTP, rovnou vás upozorní.

2. Pořídíte ho i zdarma

Šifrovaný přenos dat díky HTTPS protokolu si na svém webu zařídíte jednoduše skrze SSL certifikát. Ten lze v dnešní době pořídit dokonce i zdarma! Možná i váš hosting už nabízí možnost využití bezplatného certifikátu Let’s Encrypt. Jeho velkým plusem je fakt, že pro naprostou většinu zařízení je zcela vyhovující. Pokud přeci jen míříte výš a zatoužili jste po placeném SSL certifikátu, spolehlivě jej seženete už za několik stovek korunročně

3. Je možné získat lepší pozici při vyhledávání

Kdo by se nechtěl zobrazovat ve výsledcích vyhledávání výše než konkurence? Díky zabezpečené doméně s platným SSL certifikátem vás Google při fulltextovém vyhledávání může automaticky zařadit na lepší pozice. A tomu se říká trefit dvě mouchy jednou ranou!

4. Web se stane důvěryhodnějším

Zabezpečenou doménou také jasně ukazujete, že se o web staráte a záleží vám na zákaznících a jejich bezpečnosti. Mnohým lidem nakládání s osobními informacemi není lhostejné a upřednostňují šifrovanou komunikaci s weby. Mimo jiné se přechod na HTTPS doporučuje i v souvislosti s GDPR, tedy evropskou směrnicí pro ochranu osobních údajů.




Tak co? Přesvědčili jsme vás, že je nejvyšší čas zvážit přechod na HTTPS? Ať už u vás rozhodl argument týkající se zabezpečení uživatelských dat či vás zaujala možnost získat lepší pozici ve vyhledávači – my říkáme:  směle do toho!

 

Buďte v obraze ve světě webů a e-shopů
Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

Každé 3 měsíce vám pošleme oběžník s horkými informacemi ze světa vývoje a webdesignu, novinkami v e-commerce sféře i akčními nabídkami pro ještě lepší web.
Přihlášením k newsletteru souhlasíte s našimi zásadami zpracování osobních údajů.

Umíme vše, co je pro váš projekt potřeba

Nebo vás nejprve zajímá, jak to u nás vypadá?

Zákulisní informace i to, na čem zrovna pracujeme, sdílíme na sociálních sítích. Sledujte nás.