Agilní řízení projektů — co to je, jak ho používáme a proč by vás to mělo zajímat?

| Petra Šmejdová
Agilní řízení projektů — co to je, jak ho používáme a proč by vás to mělo zajímat?

Agilní vývoj je jeden ze způsobů vedení projektů, kterých u nás vedle sebe běží desítky. Další blogový článek mu věnujeme hlavně proto, že s rostoucími nároky klientů ho používáme čím dál častěji, máme s ním své zkušenosti a chceme vám sdělit naše postřehy. Možná přijdete na to, že je to to pravé pro vás.

Jak agil vypadá v našem podání

Pro začátek vysvětlíme, že agilní řízení je souhrn metod, z nichž my používáme Scrum. Sprint je základní časová jednotka, za kterou vyrobíme a dodáme klientovi hotovou práci. Běžně trvá 14 dní, ale u nás není výjimka, když proběhne za týden nebo měsíc. Agilní způsob řízení používáme u velkých projektů, které vyžadují kontinuální vývoj nebo tam, kde příliš obsáhlé řešení neumožňuje celý projekt realizovat najednou. V takovou chvíli tvoříme tzv. MVP (Minimum Viable Product), tedy nejmenší možné funkční řešení, které budeme dále rozšiřovat právě formou agilního řízení projektu.


Přínosem pro klienta je u takového způsobu spolupráce přímý kontakt s vývojáři. Úskalím je naopak přesná celková cena díla, kterou není možné při dlouhodobém vývoji předem přesně spočítat. Vždy proto pracujeme alespoň s orientačním naceněním, aby klient věděl, v jakých položkách se pohybuje. Přestože jde o dlouhodobý vývoj, je tento způsob řízení transparentní z pohledu času, kapacit i nákladů. 


Výsledky agilního vývoje klienti vidí okamžitě

Model Scrum na 100% využíváme například v projektu  Konica Minolta , kde se díky tomu daří koordinovat desítky lidí. U ostatních projektů už nejde o čistokrevný Scrum, protože ten vyžaduje od klienta účast v týmu a obsazení hned několika rolí. Bereme si z něj proto to nejlepší a to využíváme při práci pro klienty jako  Y SoftPneuboss  nebo Flowmon. 

Agilní řízení využíváme u projektů, kde

  • není zcela přesné zadání a tím pádem není známá ani pracnost
  • jde o dlouhodobý vývoj
  • se tvoří složité řešení na míru (např. intranet, věrnostní program)
  • klient potřebuje mít relativně rychle hotové jednotlivé části projektu
  • je žádoucí rychle reagovat na změny zadání nebo priority úkolů v rámci projektu

Co byste o něm ještě měli vědět

  • agilní řízení vyžaduje týmovou spolupráci, která stírá vztah klient-dodavatel
  • tento způsob vývoje očekává zapojení klienta do procesu v rámci pravidelných sprintů jednou za 14 dní
  • klient si fakticky předplácí čas vývojářů, takže záleží na něm, jak ho využije

Ostatní projekty řídíme stylem vodopád Proč to tu píšeme? Pro srovnání obou přístupů a hlavně proto, že počet těchto projektů v našem portfoliu převažuje. S klienty, kteří nevyžadují po spuštění webového řešení jeho další kontinuální vývoj, tímto způsobem sledujeme jejich cíl - tvorbu webu na míru, redesign e-shopu nebo návrh zákaznického portálu. Řízení projektu modelem zvaným waterfall spočívá v postupném plnění jednotlivých kroků. Zkrátka bez zadání nevymyslíme řešení, bez grafiky nevyrobíme web. Návaznost  jednotlivých fází  takového projektu je součástí našeho know-how.


Než se ale začneme bavit o stylu řízení projektu, je potřeba si říct co, proč a pro koho budeme dělat.  Ozvěte se  a společně se na to podíváme.

Buďte v obraze ve světě webů a e-shopů
Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

Každé 3 měsíce vám pošleme oběžník s horkými informacemi ze světa vývoje a webdesignu, novinkami v e-commerce sféře i akčními nabídkami pro ještě lepší web.
Přihlášením k newsletteru souhlasíte s našimi zásadami zpracování osobních údajů.

Umíme vše, co je pro váš projekt potřeba

Nebo vás nejprve zajímá, jak to u nás vypadá?

Zákulisní informace i to, na čem zrovna pracujeme, sdílíme na sociálních sítích. Sledujte nás.